Chivotul (Aronkodes) este cel mai important element component al sinagogii, spre care se indreapta privirile si atentia credinciosilor. Este amplasat pe peretele estic al sinagogii si se ajunge urcand cateva trepte, amenajat intr-o nisa zidita. Chivotul este protejat de usi, acoperit cu o „predela" (perdea-cortina). Elementele decorative din ipsos sunt asezate pe o structura de zidarie de caramida cu mortar de var si nisip. Ca loc de pastrare a Torei, capata o maxima consacrare artistica ce prezinta in linii, forma si colorit, motive ebraice cu ornamente geometrice si fitomorfe: vrejuri, ramuri de palmier, stele aurii (reprezentand „Steaua lui David"),sigiliul lui Solomon (zodiacul cu semnificatie astrala), coloane cu imitatie de marmura ce sprijina frontoane de o mare bogatie decorativa. Tablele legii sunt amplasate deasupra.
Restaurare stucatură
Templul Unirea Sfanta, Bucuresti - Aronkodesh, capiteluri si console

Beneficiar:
Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania - Cultul Mozaic
Contractant:
Duct SRL
Cod LMI:
B-II-m-A-19173 - sec XX. LMI-2010
Perioada de lucru:
septembrie 2015 - iunie 2016
Starea de conservare
In urma analizarii si cercetarii prin sondaje stratigrafice, s-au pus in evidenta urmatoarele caracteristici structurale: existenta elementelor decorative realizate din ipsos de la nivelul Aronkodes-ului, capitelurile de la stalpii etajelor 1 si 2, precum si consolele ce sprijina tavanul Amvonului.
Stratul suport prezinta fisuri,lacune si multiple straturi de repictari, datorate umiditatii de infiltratie, viciilor de tehnica, miscarilor seismice, tasari ale zidariei, interventii anterioare de refacere a decoratiei, etc.
Stratul suport prezinta fisuri,lacune si multiple straturi de repictari, datorate umiditatii de infiltratie, viciilor de tehnica, miscarilor seismice, tasari ale zidariei, interventii anterioare de refacere a decoratiei, etc.


Stalpi ai galeriei de la etajul I.


Consola ce susutine balconul de deasupra intrarii.



Mici ciobituri si eroziuni ale elementelor decorative din ipsos.


Depuneri de impuritati (pulberi, fum, panze de paianjeni).



Interventii de conservare restaurare.
Interventiile de conservare-restaurare au constat in: indepartarea repictarilor, consolidarea straturilor desprinse, chituirea lacunelor si integrarea cromatica. Acolo unde decoratia policroma si stratul de poleiala originala a fost iremediabil pierdut, s-a intervenit prin refacerea policromiei si repoleirea elementelor decorative.




Partea superioara a Aronkodes-ului - indepartarea straturilor de repictari.


Aronkodesh - chituirea zonelor lacunare.






Montarea pieselor in locurile unde acestea lipseau.

Integrarea cromatica a zonelor lacunare si a eroziunilor stratului de culoare.



Imagini comparative inainte, in timpul si dupa incheierea operatiunilor de conservare restaurare











