Facultatea de drept este una dintre cele mai vechi facultati ale Universitatii Bucuresti. Cladire monument istoric, este situata pe bulevardul Mihail Kogalniceanu 36-46. A fost construita in 1935 dupa planurile arhitectului Petre Antonescu, din eforturile comune ale profesorilor si studentilor facultatii de drept.
Din punct de vedere artistic, fatada cladirii este imbogatita cu elemente decorative formate din basorelefuri realizate de sculptorul si graficianul roman Mac Constantinescu (pseudonimul artistic al lui Mihai Filip) si altoreliefuri (prezente in zona balcoanelor etajului superior).
Altoreliefuri realizate din similipiatra in numar de 16 dispuse in grupuri de cate patru pentru fiecare fereastra.
Acestea prezentau degradari multiple cauzate de conditiile atmosferice, interventiilor in timp, precum si a actelor de vandalism.
Aproape intreaga suprafata prezenta un extins atac biologic reprezentat de licheni si briofite, numeroase cruste negre, depuneri de praf.
O retea numeroasa de fisuri atat de suprafata cat si de adancime (datorate fenomenului de inghet-dezghet) au dus la formarea a numeroase desprinderi si zone lacunare.
Interventiile de restaurare conservare sau efectuat asupra componentelor artistice din aripa Vasile Parvan in perioada septembrie-octombrie 2012.
Restaurare similipiatră
Facultatea de Drept, aripa Vasile Pârvan
Beneficiar:
Universitatea Bucuresti
Contractant:
Duct SRL
Cod LMI:
B II-m-a-19003
Perioada de lucru:
sept.- oct. 2012
Imagini comparative inainte si dupa incheierea operatiunilor de conservare restaurare
Starea de conservare
Prezenta atacului biologic extins (licheni si biofite), cruste negre, depuneri de praf, retea numeroasa de fisuri, desprinderi si zone lacunare.
Se constata prezenta crustelor negre si al atacului bilogic pe aproape intraga suprafata a elementelor decorative.
Detaliu de fisura profunda aparuta in urma fenomenului de inghet-dezghet ce a dus la desprinderi si numeroase zone lacunare.
Detaliu depuneri aderente, cruste negre si atac biologic.
Prezenta unei vopsele rosii pe suprafata elemetelor decorative aparute in timpul unor interventii anterioare (acte de vandalism).
Prezenta masiva a crustelor si a atacului biologic.
Desprinderi in urma carora au aparut zone lacunare extinse pe suprafata mare.
Interventii asupra elementelor decorative
Aceste interventii au constat in indepartarea atacului biologic, al crustelor negre, consolidarea si refixarea elementelor desprinse precum si reconstructia volumetrica a lacunelor.
Test de curatare atac biologic;
Consolidare fisuri prin injectare.
Consolidare fisuri prin injectare.
Foto inainte si dupa indepartarea crustelor negre, atacului biologic si al stratului de vopsea (provenit in urma unei interventii anterioare).
Fotografii in tripla ipostaza, cu desprinderi, replantare bucati desprinse si final dupa chituirea lacunelor.
Fotografii in tripla ipostaza, cu desprinderi, replantare bucati desprinse si final dupa chituirea lacunelor.
Fotografii finale
Aceste fotografii reprezinta elementele decorative aflate in faza de incheiere a operatiunilor de conservare-restaurare.
Fotografie de ansablu.
Detaliu.
Fotografie de ansamblu.
Detaliu.
Detaliu.