Duct - Conservare si restaurare piatrai

Cercetare - Proiectare

Templul Unirea Sfanta - Bucuresti

Beneficiar:
Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania - Cultul Mozaic

Contractant:
Duct SRL

Cod LMI:
B-II-m-A-19173 - sec XX. LMI-2010

Perioada de lucru:
septembrie 2015

În 1850 se achiziţionează terenul pentru construirea „Sinagogii Mări a Croitorilor", inaugurată în 1852, clădire ce a fost demolată în 1910 şi înlocuita cu Templul „Unirea Sfântă" de azi.
În ajunul Anului Nou evreiesc (toamna anului 1936) s-a celebrat sfinţirea noului altar. De asemenea, a fost introdus sistemul de încalzire şi au fost realizate îmbunatatiri de ordin estetic. Cu acest prilej a fost inaugurată noua sinagogă, denumita Templul „Unirea Sfântă".
Noul edificiu a fost construit în stil eclectic, cu influenţe ale arhitecturii romanice şi elemente maure, precum şi influenţe ale arhitecturii bizantine din Muntenia.
Edificiul a funcţionat ca lăcas de cult evreiesc pâna în anul 1968, dupa care a fost închis. A fost redeschis odată cu transformarea templului în Muzeul de Istorie (a obştei) Evreilor din România, în anul 1978, ocazie cu care a scapat de demolare împreună cu frontul stâng al străzii Mămulari, acestea ramânând conservate ca o „enclavă burgheză" între blocurile perioadei comuniste.


 


 

Sondaje stratigrafice ale suprafetelor arhitecturale interioare

Pentru a pune in evidenta succesiunea interventiilor din diferitele etape, importanta si ponderea acestora in raport cu suportul original, a fost necesara realizarea de sondaje stratigrafice pe diferite zone ale suprafetelor decorative. Acestea s-au realizat prin indepartare mecanica a straturilor recente decorative. Numai in urma acestei etape de cercetare s-a luat decizia indepartarii anumitor interventii anterioare, punerea in valoare a decoratiei originale si refacerea acesteia acolo unde aceasta nu se mai pastreaza.

Absida perete est - ornament decorativ vegetal, din perioada 1935, realizat cu pigmenti pe baza de oxizi de Fe si Miniu de Pb cu un liant puternic aderent acoperit de un ultimul strat de vopsea (alb-gri).
Arce parter - ornament decorativ vegetal original realizat cu pigmenti pe baza de oxizi de Fe si albastru de Prusia, acoperit de multiple interventii de repictari, ce respecta in mare parte, din punct de vedere stilistic, ornamentul original.
Intrados arce parter - ornamentul decorativ vegetal original realizat cu pigmenti pe baza de oxizi de Fe si albastru de Prusia (partea dreapta a imaginii), a fost acoperit de ultima interventie de repictare.

Intrados intrare parter - decoratie originala realizata cu pigment Verdigris in amestec cu verde de pamant. Ultima interventie decorativa (stanga imaginii) este diferita de ornamentul original.

Medalion, intrados balcon etaj I - decoratie originala cu motive geometrice si vegetale (partea de sus a imaginii).
Sondaj stratigrafc arce de la niveul galeriilor etajului I. Ornamentul cu „Steaua lui David” a fost copiat si repictat in decursul interventiilor de refacere a decoratiei picatate.
Bolta - primul strat decorativ (original) cu motive geometrice si vegetale acoperit de ultima interventie decorativa diferita de ornamentul original.
Intrados arc perete vest - ornament decorativ vegetal original realizat cu tonuri de albastru, brun, ocru peste care s-a intervenit cu o decoratie realizata cu griuri si bronzuri.
Coloana din ipsos, Aronkodes. Primul strat decorativ (imitatie marmura cu nuante de verde) a fost acoperit de un strat de vopsea cu liant dur (ulei) de culoare roz.
Baza coloane, Aronkodes. Stratul decorativ (imitatie de marmura cu nuante de verde) a fost acoperit de multiple straturi de repictari de diverse nuante.
Ornament intrare Aronkodesh -
ornament decorativ original realizat cu foita din aliaj Cu cu Zn aplicat pestre un strat rosu caramiziu (bolus). Ultima interventie decorativa a fost realizata cu vopsea de ulei si bronz.


Ornament aflat langa usa Altarului – straturile de interventii au un liant pe baza de ulei.
Sondaj stratigrafic capitel policrom din ipsos - straturi de interventii vopsea cu liant puternic.
Sondaj stratigrafic stalp coloana metal - interventii decorative realizate cu liant puternic.
Sondaje stratigrafice ale suprafetelor arhitecturale exterioare


Profil fereastră realizat din mortar pe bază de var.
Sondaj stratigrafic al straturilor de interventii in timp cu diferite tipuri de vopsele.
Ornament din ipsos, friză cornişă
Acesta este acoperit de un singur strat de vopsea.

Tencuială istorică parament
Stratul original de tencuială este pe baza de var şi nisip cu un strat de vopsea ocru aplicata peste.

Tencuiala istorică asize de caramidă
Sondaj al primului strat decorativ (ocru) cu un strat de vopsea de intervenţie ulterioară.
Element ornamental (fus coloană) realizat din mortar pe bază de ciment
Sondajul stratigrafic atesta prezenta multiplelor straturi de vopsea.
Buletine de analize fizico-chimice

Analizele au fost efectuate cu un spectrometru de fluorescenta de raze X portabil tip InnovX Systems Alpha Series cu anticatod din W, dioda SiPIN, 35 kV, 6 microA, timp de achizitie 60 s.

Parter nava centrala – rosu original.
Oxizi de Fe cu sulfat de Ba, ca filler, cu alb de Zn si putin alb de Pb pe suport gesso.
Aronkodes parter – foita de schlagmetal
Schlagmetal.
Documentatie grafica

Efectuarea desenului in program vectorial pentru realizarea sabloanelor necesare refacerii decoratiei murale.
Acesta a fost realizat la scara reala, printat si transpus in sabloane modulare.
Aronkodesh - starea de conservare
Aronkodesh - detaliu starea de conservare
Bolta - starea de conservare
Bolta - detaliu starea de conservare
Fatada principala - starea de conservare
Fatada principala - detaliu starea de conservare
© Duct SRL 2013. Toate drepturile rezervate.
Română | English
Sus