Duct - Conservare si restaurare piatrai

Restaurare elemente decorative din lemn policrom

Altar din lemn policrom - Templul Unirea Sfanta, Bucuresti

Beneficiar:
Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania - Cultul Mozaic

Contractant:
Duct SRL

Cod LMI:
B-II-m-A-19173 - sec XX. LMI-2010

Perioada de lucru:
ianuarie - martie 2017

Altarul "AronKodes", amplasat la nivelul doi deasupra intrarii, este o structura din panouri de lemn bogat ornamentate cu elemente decorative din lemn sculptat sau traforat.
Partea frontala compusa din doua registre, reprezinta centrul de interes prin ornamentatia bogata data de coloane, capiteluri, cornise si alte elemente decorative cu motive vegetale, geometrice si zoomorfe. Partile laterale au primit o decoratie simplista formata din cadre din baghete simple, poleite cu aur.
In urma observatiilor directe si a analizarii testelor de curatare, (vezi capitolul "Sondaje stratigrafice, teste de curatare"), s-a remarcat existenta urmatoarele caracteristici structurale:
- elemente structurale din lemn
- balustrade din fier forjat ce imprejmuiesc ansamblul decorativ
- existenta elementelor decorative realizate din lemn sculptat sau traforat
- decoratie policroma si poleitura cu foita de aur.
Cornisa este compusa din elemente decorative vegetale, baghete si miniconsole, dispuse pe orizontala, de-a lungul a trei laturi. Elementele decorative sub forma de vrejuri si rozete sunt incadrate in casetoane realizate din baghete simplu decorate. Elemente decorative florale si geometrice, realizate din lemn poleit cu foita de aur, sunt aplicate pe forma semicirculara de deasupra usilor si prinse prin intermediul cuielor. Imitatia de marmura reprezinta decoratia fusurilor coloanelor. Elementele decorative reliefate (capiteluri si baze) sunt poleite cu foita de aur. Coloanele sunt incadrate de frize decorative dispuse pe verticala, realizate din lemn traforat si poleite cu foita de aur. Motivul decorativ este bogat decorat realizat din vrejuri de plante, ciochini de struguri si elemente zoomorfe (capete de lei si acvile). Usile sunt dispuse pe doua registre si sunt in numar de patru. Acestea se deschid spre exterior si sunt decorate cu baghete simple din lemn pictate monocrom. Partile laterale prezinta doua casetoane realizate din simple baghete, in timp ce in partea superioara continua elementele decorative ale cornisei. O balustrada din fier forjat imprejmuieste ansamblul decorativ pe cele trei laturi.

Imagini comparative inainte si dupa incheierea operatiunilor de conservare restaurare

Starea de conservare

Ornamentica sculptata si policroma a ansamblului a acumulat variate si multiple degradari precum si interventii de repictare realizate in timp.
Majoritatea factoriilor de degradare sunt rezultatul conditiilor de microclimat coroborati cu actiunea umana.
Factorul care degradeaza cel mai agresiv este umiditatea. Trecerea de la o valoare ridicata a umiditatii pe timpul iernii la o valoare scazuta pe timpul verii influenteaza fisurarea si desprinderea lemnului, desprinderi ale stratului de preparatie dar si ale stratului decorativ policrom.
Un alt factor fizic ce influenteaza implicit umiditatea este temperatura. Aceasta influenteaza in mod direct temperatura relativa, care determina modificarea dimensiunilor prin dilatari-contractari.

Fotografie de ansamblu inainte de inceperea operatiunilor de conservare-restaurare.

Desprinderi cu deplasare ale elementelor decorative din lemn.

Desprinderile apar de obicei la zona de imbinare a elementelor decorative si sunt datorate contractarii materialului lemnos.
Aceste fisuri sunt datorate contractarii materialului, apar si se ramifica in continuarea desprinderilor de la imbinarea elementelor decorative.
Desprinderile elementelor decorative au dus in final la pierderea acestora si la aparitia zonelor lacunare.
Depuneri la suprafata stratului decorativ a impuritatilor de provenienta naturala sau artificiala aflate in atmosfera.
Fotografiile realizate in lumina razanta precum si testele de curatare au remarcat existenta unui strat de repictare realizat cu un liant puternic, aplicat pe intreaga suprafata a ansamblului decorativ.


Stratul de bronz a fost aplicat peste zonele erodate, lacunare si peste sistemele de prindere de la ultima interventie.
Exfolieri, eroziuni si lacune ale stratului decorative policrom.
Stropituri si scursuri accidentale.
Interventii de conservare restaurare.

Interventiile de conservare-restaurare au pus accentul pe consolidarea suportului original, indepartarea straturilor de repictari si punerea in valoare a primei decoratii, tinandu-se cont de reperele cromatice originale descoperite cu ocazia testelor de curatare.

Sondaj stratigrafic - Usa:
– strat de preparatie brun inchis (aplicat peste suportul de lemn)
– strat decorativ original ocru deschis
– repictare (albastru pe baghete si alb pe fundal).

Test indepartare repictari – ornament central:
– strat decorativ original - foita de aur
– interventie ulterioara cu bronz

Demontarea si inventarierea tuturor elementelor decorative.
Fotografie realizata in timpul etapei de indepartare a straturilor de repictari.
Etape intermediare din timpul interventiilor de indepartare a repictarilor cu bronz.

Chituirea zonelor lacunare ale stratului de preparatie.
Integrarea cromatica a lacunelor, fisurilor si eroziunilor stratului de culoare. Operatiunea s-a realizat progresiv, pornind de la cele mai mici uzuri si ajungand la lacune.
Integrarea cromatica a avut ca scop refacerea continuitatii decorului pictat, respectandu-se cromatica si stilul picturii originale.
Decoratia cromatica a suportului ce sustine elementele decorative, a fost refacuta prin aplicarea unei culori pe baza acrilica, patinata la nivelul patinei originale.

Reansamblarea si fixarea elementelor decorative ce compun ansamblul decorativ din lemn policrom.
© Duct SRL 2013. Toate drepturile rezervate.
Română | English
Sus