Duct - Conservare si restaurare piatrai

Restaurare piatră

Castelul Bran: Portal

Beneficiar:
Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen, Elisabeth Sandhofer

Contractant:
Duct SRL

Cod LMI:
BV-II-m-A-11610.01 „Castelul Bran”

Perioada de lucru:
iunie 2016 - septembrie 2017

Compoziția de ansamblu a Castelului Bran este caracterizată prin perimetrul neregulat - aproximativ patrulater, determinat de configurația platformei amenajate pe care este construit și marcat de masa minerală considerabilă a pintenului de stâncă înglobat în fortificație pe latura de nord - și de variația formală și dimensională a corpurilor de clădire - turnuri, corpuri rezidențiale, turnulețe, zone de legătură și curtine. Silueta medievală este îmbogățită prin adăugirile din epoca modernă, când castelul a funcționat ca reședință regală, rezultând o compoziție plină de originalitate și pitoresc.
Turnul sudic
Compoziție: Turnul este de tip patrulater regulat - cu un plan aproape pătrat, cu latura de 6,4 m (în fațada principală). Volumul prismatic elansat este compus din patru câmpuri compoziționale, primul inferior înalt, ridicat din panta pintenului stâncos, al doilea perforat de golul de acces în castel, unul superior mai redus, toate separate prin cornișe și surmontate de volumul înalt al acoperișului, marcat de lucarnele ample și de verticalele acuzate ale hornurilor.
Pe fațada principală se detașează protalul din piatră sculptat minimal, realizat din gresie, alcătuit din mai multe blocuri, definind un perimetru rectangular în care este delimitat un câmp în retragere față de planul fațadei, în care se deschide golul propriu-zis. Acesta este încheiat în arc în plin cintru și delimitat pe contur de un profil rotund, marcat puțin peste planul de naștere al arcului cu două segmente scurte tăiate în torsadă. În colțul din dreapta-sus al câmpului compozițional, deasupra golului în arc, se mai pot vedea urmele unor incizii, citite nu cu mult timp în urmă ca inscripție de datare, menționând anul 1609. În montanții porții se observă două locașuri pătrate de mici dimensiuni, aprox. 10 x 10 cm și adâncime 5 cm, amplasate la o înălțime de 1,20 m față de cota accesului în castel. Împreună cu consola de piatră din colțul portalului, aceste elemente aparțin probabil sistemului de acoperire a scării, atestat la jumătatea sec. al XIX-lea.

Imagini comparative inainte si dupa incheierea operatiunilor de conservare restaurare

Starea de conservare

Cauza principala a dezagregarii moloanelor de gresie o constitue dizolvarea cimentului carbonatic datorita factorilor de degradare climatici. Viteza de dezagregare a fost sensibil controlata si de forma suprafetelor. Cele mai afectate au fost muchiile si colturile.

Datorita fenomenului de inghet-dezghet suprafata pietrei prezenta diferite forme de pierderea a coeziunii si a adeziunii.
Exfolieri multiple constau in desprinderea, paralel cu planul de stratificatie a molonului, a doua sau mai multe straturi.
Dezagregarea si coroziunea prin dezagregare. Cauza principala a fost dizolvarea selectiva a cimentului dintre granule.
Interventii necorespunzatoare. Refacerea rosturilor si plombari cu mortare pe baza de ciment.
Interventii de conservare restaurare.

Reparatii cu mortare pe baza de ciment.
Indepartarea reparatiilor necorespunzatoare.
Plombarile lacunelor profunde au fost realizate cu bucati de caramida iar chituirile cu mortare de ciment depaseau cu mult marginea lacunara.


Indepartarea reparatiilor necorespunzatoare.
Consolidarea suprafetelor prin impregnare controlata cu silicat de etil.

Chituire cu mortare de restaurare, intregire volumetrica.
Acolo unde s-a procedat la eliminarea plombarilor anterioare, s-a efectuat operatiunea de chituire cu mortare de restaurare.
Plombarea s-a efectuat in straturi succesive de mortare la culoarea pietrei din zona respectiva.
Fotografii finale

© Duct SRL 2013. Toate drepturile rezervate.
Română | English
Sus